Predaj nehnuteľnosti cez makléra alebo „na vlastnú päsť“ ?

Predať nehnuteľnosť nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Nafotiť nehnuteľnosť a vložiť inzerát na internet zvládne dnes každý. Vysporiadať sa však s komplikovanou legislatívou a meniacou sa administratívou, to si  už  vyžaduje nemalé úsilie a  veľa času. A čas sú predsa peniaze…

Ak sa na cestu predaja nehnuteľnosti vydá človek „na vlastnú päsť“, musí dať napríklad pozor na údaje v liste vlastníctva. V prípade, že nehnuteľnosť má viacerých vlastníkov, s jej predajom musí písomne súhlasiť každý z nich. Kúpno-predajná zmluva, ktorá sa riadi podľa Občianskeho, resp. Obchodného zákonníka, musí obsahovať údaje od identifikácie nehnuteľnosti, cez kúpnu cenu a spôsob platby, osobné údaje predávajúceho a kupujúceho, až po stanovenie ich práv a povinností. Zmluvu pomôže zostaviť notár alebo advokát, ktorý neskôr overí podpisy zmluvných strán. Predajom „na vlastnú päsť“ vlastník ušetrí na provízii pre realitného makléra, ale ak sa dopustí chýb, zaplatí za všetko pred súdom tiež iba on sám.

Ak človek v tejto oblasti nie je „doma“, šetriť na provízii preto nie je dobrý nápad. Okrem zabezpečenia všetkých potrebných legislatívnych  a administratívnych záležitostí, sú výhodou predaja cez realitnú kanceláriu aj profesionálne služby realitného makléra, poradenstvo a väčšie možnosti propagácie nehnuteľnosti. Provízia makléra zahŕňa napríklad pomoc pri  odhade adekvátnej hodnoty nehnuteľnosti, rady pre zvýšenie atraktívnosti nehnuteľnosti, zabezpečenie fotografií pod správnym osvetlením a uhlom pohľadu, efektívne komunikačné zručnosti pri vyjednávaní so záujemcami o kúpu. Maklér taktiež poradí s vybavovaním žiadosti o povolenie vkladu kúpnej zmluvy do príslušného katastra, zaplatením poplatkov na úradoch, dane z nehnuteľnosti či odvodov do zdravotnej poisťovne.

To, čo sa laikovi zdá byť iba nepodstatnými detailami, môže byť pod vedením skúseného realitného makléra kľúčom k úspešnému, rýchlemu a finančne výhodnému predaju pre všetky zúčastnené strany. Dobré meno realitnej kancelárie a seriózne správanie makléra navyše vzbudzuje u kupujúceho istotu, že sa nestane obeťou realitného podvodu. Kupujúci tak nepríde jednou ranou o novú strechu nad hlavou a celoživotné úspory.

Zdroje: SORAPlnielanu