Prečo je lepšia exkluzívna zmluva?

V rozvinutom zahraničí to je bežná prax,že si klienti vyberú jednú realitnú kanceláriu.

Táto realitná kancelária sa naplno venuje predaju ich nehnuteľnosti s exkluzívnou zmluvou. Na Slovensku je však realita opačná. Dôvody prečo ľudia nechcú exkluzívne zastúpenie sú zväčša v neinformovanosti o jej výhodách, alebo zlých skúsenostiach u neserióznych realitných maklérov.

Výhody exkluzivity

V jasne stanovej zmluve si stanovíte podmienky a získavate záruky a prehľad o celom procese predaja. Maklér spraví všetko preto aby nehnuteľnosť predal za stanovených podmienok čo si s klientom dohodli. Nemusí sa zapodievať konkurenčnými realitnými kanceláriami a maklérmi a rizikami čo tento biznis obnáša. Maklér zabezpečí exkluzívnejšie a lepšie propagovanie nehnuteľnosti oproti bežným nehnuteľnostiam.

Mylné názory na Slovensku

Najbežnejší názor je, že si nehnuteľnosť predám bezproblémov aj sám. Po zistení, že tento proces nieje úplne bezproblémový a jednoduchý ako sa na prvý pohľad môže zdať sa zväčša prechádza k nasledujúcej chybe je že si nehnuteľnosť predávajúci dá do viacerých realitných kancelárií, čo ma za následok to, že nehnuteľnosť je na rovnakých inzertných stránkach 10x bežne aj s rozdieľnými parametrami a cenou. Čo ma za následok, že proces predaja už nemá predávajúci 100% pod kontrolou a pre kupujúceho táto nehnuteľnosť sa javí ako nedôverná a nepredajná, keď sa na internete vyskytuje veľa krát. Makléri berú tiež tieto nehnuteľnosti tak, že ich nemusia predať oni, ale jedna z ďaľších 10 realitných kancelárií, ktorú ju majú rovnako v ponuke. V dôsledku toho logicky nebudú investovať navyše čas a peniaze, ktoré sa im nemusia vrátiť.

Exkluzívna zmluva

Exkluzívna zmluva by mala byť u serióznych realitných kanceláriach riadne vysvetlená. Exkluzívna zmluva by sa nemala uzatvárať na dobu neurčitú u predaja bytov sa zväčša dohodne na 2-4 mesiace a u domov na dlhšiu dobu, nie však na dobu neurčitú. Pri obojstrannej spokojnosti je možné zmluvu predĺžiť, alebo pri dodržaní podmienok zmluvu vypovedať

Výber správnej realitnej kancelárie na exkluzívny predaj je dôležitým obchodom v živote. Pri rozvode si tiež nevyberáte najlacnejšieho právnika, alebo nekupujete len najlacnejšie výrobky z Číny. Preto aj pri predaji nehnuteľnosti sa nerozhodujte len podľa najnižšej provízie, ale na základe kvality služieb čo Vám budú poskytnuté.