Ako sa správať počas obhliadky

Predaj akejkoľvek nehnuteľnosti sa nezaobíde bez obhliadky. Z pohľadu predávajúceho je vhodné dodržať niekoľko zásad. Je dokázané, že pri kúpe nehnuteľnosti zohrávajú silnejšiu rolu emócie ako logika.

Obhliadku vedie maklér nie Vy

Myslite na to, Že obhliadku vedie Váš realitný zástupca (maklér). Obmedzte sa preto len na bežné spoločenské minimum ako je pozdrav a pod. Prax potvrdzuje, že prílišná srdečnosť, snaha o detailné informovanie alebo ponúkanie jedál či nápojov je skôr na škodu. Záujemca takéto konanie ani neočakáva.

Nerušte obhliadajúceho

Urobte všetko pre to, aby sa záujemca mohol vžiť do úlohy budúceho vlastníka. Umožnite mu pokojnú obhliadku bez rušivých momentov. Záujemca by sa nemal cítiť ako nepozvaná návšteva alebo niekto, kto vyrušuje domácich.

Nevyzúvať sa a neponúkať ani prezúvky

Záujemca sa nevyzúva! Spôsobuje mu to stres, nepohodu a cíti sa v byte alebo v dome voči Vám podriadene. Nie je vhodné ani prezúvanie do papúč. Tento zvyk spôsobuje rozporuplné reakcie najmä u cudzincov.

Tvárte sa, že ste „mimo hry“

Je ideálne' ak sa predávajúci a členovia jeho rodiny obhliadky nezúčastnia. Maklér má „voľné ruky“ a kupujúci sa cíti komfortne. Obaja môžu hovoriť otvorene o nehnuteľností bez obáv z reakcií predávajúcej strany - a čo je najdôležitejšie, priamo v nehnuteľnosti. Je nepodstatné čo si o svojom dome myslí predávajúci - dom kupuje kupujúci a jeho názory (tie skutočné, nie vyslovené v rámci bontónu) potrebuje maklér čím skôr zistiť. Ak sa už rozhodnete obhliadky zúčastniť, snažte sa držať obďaleč a svoju rolu obmedziť na pozdrav a prípadnú pomoc pri sprístupňovaní nehnuteľnosti na vyzvanie makléra. Záujemcovi je nepríjemné ak sa v jeho pätách drží domáci pán alebo pani, preto počkajte vo vedľajšej miestnosti alebo mimo domu.

Menej je niekedy viac

Ideálne je, ak so záujemcom komunikuje predovšetkým Váš realitný zástupca. Každý profesionálny realitný maklér je školený na rôzne formy komunikácie. Zvládne aj najnáročnejších a manipulatívnych záujemcov. Predávajúci by sa nemal nechať ''vtiahnuť'' do predčasných diskusií, napríklad o znížení ceny, mohol by celému procesu predaja (a sám sebe) skôr uškodiť. Tiež odporúčame radšej vôbec neotvárať témy súvisiace s politikou, náboženstvom a pod.

Malé deti a domáce zvieratká mimo dosah

Pri obhliadke všetky zvieratá bezpečne uzatvorte, resp. ich držte mimo domu. Nie všetci majú radi mačky alebo psy. Mnoho ľudí má rôzne alergie alebo fóbie. Aj keď ste presvedčený, že rodinný miláčik je úplne neškodný, cudzím ľuďom tak pripadať nemusí a budú podvedome pociťovať napätie. Uvedomte si, že záujemca sa potrebuje koncentrovať na úplne iné veci ako vyhýbanie sa zvieratám. Obdobne to platí aj o malých deťoch, hoci sú roztomilé, dokážu práve preto nevhodne odpútať pozornosť záujemcov.

Záverečná povinnosť

Po ukončení obhliadky Vás môže maklér vyzvať k podpisu protokolu o vykonaní obhliadky. Ide o evidenčnú povinnosť profesionálneho makléra, ktorý tým ukončí návštevu u Vás.

Zdroj: Realitnej únia www.realitnaunia.sk