Ako dobre prenajať?

Chcete prenajať byt? Určite ste z rozprávania priateľov počuli veľa príbehov a skúsenosti čo si zažili. Aj táto možnosť si trocha prilepšiť nesie veľa nástrah. Viac ako 50% prenajímateľov má, alebo malo problémy s nájomníkmi. Načo si dať pozor a načo netreba určite zabudnúť sa dozviete v tomto článku.

Nástrahy

♦ Neplatenie načas

♦ Zničené zariadenie bytu

♦ Nemožnosť vysťahovania z bytu

♦ Neplatenie energií, alebo veľké nedoplatky pri ročnom vyúčtovaní

Možných nástrah je oveľa viac, ale tento článok je zameraný na rady ako sa nástrahám vyhnúť. Dopyt po nájmoch v hlavnom meste stále stúpa, ale treba treba vedieť ako to robiť aby sa to v konečnom dôsledku pri všetkých rizikách oplatilo.

Pravidlá ako dobre prenajať byt

1. Stanovte reálnu cenu

Bez správneho stanovenia ceny aj pri malej odchylke v rádoch 10 Eur môžete prenajať podstatne neskôr ak vôbec. Ak si nieste istý radšej sa spýtajte odborníka (bezplatne tu)

Vysoká cena nájmu spôsobí to, že je byt ťažšie neprenajatý a aj keď sa nájomník nájde skôr či neskôr si bude hľadať čosi lacnejšie, alebo začne riešiť hypotekárny úver na vlastný byt (bezplatné preverenie možností čerpania hypotéky tu)

2. Využite home staging

V zjednodušenej forme povedané ho pred nafotením aj prenájmom upracte a naaranžujte do takej podoby ako by malo ísť o útulnú hotelovú izbu, kde sa stačí už len nasťahovať, ale o tom bližšie sa dozviete v nasledujúcom článku ako na to.

3. Zariadenie bytu

Ak chcete prenajať zariadený byt je dobré zvážiť jeho stav, či nebude lepšie niektoré veci vymeniť, aby ste nemuseli volať každú chvíĺu technika na opravu chladničky a podobne. Realitný maklér, vám pri obhliadke poradí či je potrebné niečo vymeniť, alebo dozariadiť aby sa byt lepšie prenajal.

4. Všetkého veľa škodí

Keď máte nafotený a pripravený byt, nasleduje ďalšia etapa hľadanie nájomníkov. Pokiaľ nemáte skúsenosti s prenájmami, je dobré ak osloviť realitnú kanceláriu čo vám všetko vysvetlí a zabezpečí, vďaka tomu sa vyhnete množstvu problémov. Nieje dobré ak využívate služby viacerých RK, lebo byt sa automaticky javí v očiach budúceho nájomníka ako problémoví, alebo neprenajateľný keď ho vidí v inzercii veľa krát. Samozrejme, niekedy o tom ani nemusíte vedieť ak využívate súkromnú inzerciu, ale o tom viac v samostatnom článku.

5. Nafotenie nehnuteľnosti

Prvé čo si v inzeráte všimne potencionálny klient je titulná fotka a nadpis inzerátu. Úspešnosť profesionálne nafotenej nehnuteľnosti oproti dokumentácií s mobilom je veľmi výrazná. 

6. Propagácia, marketing nehnuteľnosti

Správna propagácia nehnuteľnosti je jednou z klúčových etáp pri prenájme, alebo predaji nehnuteľnosti. Výhodou serióznych realitných kancelárií je, že vedia exportovať na viacero inzertných portálov naraz čo pri ručnom zadávaní na 100 portálov a pri prenajatí  dosť komplikované a časovo náročné. Môže sa Vám stať, že aj rok po uverejnení Vám budú vyvolávať záujemcovia a realitné kancelárie.

7. Vypýtajte si kauciu

Kauciu, alebo depozit sa oplatí požadovať pokiaľ prenajímate zariadený byt s drahším zariadením je dobré si vypýtať kauciu, síce nepokryje možné všetky škody, ale má aspoň psychologický efekt že sa k zariadeniu nájomník snaží správať lepšie. Nevýhodou kaucie sú ďalšie náklady pri začatí nájmu čo môže budúceho nájomníka odradiť. Preto je dobré zvážiť výšku tejto kaucie ak sa pre ňu rozhodnete.

8. Ťažšie prenajmete byt v pôvodnom stave

Byty v ponuke sa prenájmu rôzne rýchlo a nemusí to závisieť len od ceny a lokality. Veľkú úlohu zohráva aj byt stav bytu. Každý extrém ako nezrekonštruovaný byt, alebo veľmi luxusne zariadený nenapomáha rýchlemu nájdeniu toho správneho nájomca.

Vo väčšine bytov na Slovensku prevláda trend ich prenajať zariadený z čoho, ale vychádza množstvo nástrah a rizík, keďže nájomník sa nemusí k vybaveniu správať ako ku svojmu čo môže mať za následok rýchle opotrebenie, alebo zničenie.

V zahraničí je trend úplne opačný, ale o trendoch si povieme v ďalšiom článku bližšie.

9. Najlepšie čas na prenajatie je v auguste

V tomto čase väčšina študentov sa vracia do hlavných študenských miest a nie každý dostane internát. Ďalej sa zvyknú sťahovať rodiny s deťmi z logického dôvodu aby nenarušili dochádzku svojich detí do školy.

Najhoršie mesiace sú závislé tiež na školskom roku a to konca školského roka jún, júl a november, december kvôli začiatku.

10. Spravte si zmluvu na mieru

Pokiaľ si na byte neprajete mať 10 ľudí, deti, alebo fajčiara ošetrite si zmluvu o tieto podmienky. O týchto informáciach treba predom upozorniť aj makléra.

Pozor! Nesmiete mať rasistické podmienky. V Českej republike si vysúdili za túto podmienku 100-000 korún odškodné (približne 3688 EUR) O zmluvách si povieme v ďalšiom článku viac.

11. Zaujímajte sa o nájomníka

Zaujímajte sa o nájomníka či už pri výbere, ale aj pri samotnom užívaní bytu. Pri výbere si je dobré zistiť o nájomníkovi čo najviac, čím sa živý, či bude schopný platiť načas. Prečo sa nájomník sťahuje z minulého bytu, ako dlho tento nájom využíval a aké vzťahy ma s predošlím majiteľom.

12. Nezabudnúť na daňový úrad

Ak už máte zmluvu podpísanú, nájomník prebral byt, peniaze na účte…  Netreba zabudnúť sa prihlásiť na daňovom úrade, že prenajímate byt. V daňovom priznaní treba odviesť daň z prenájmu bytu. Každý ma okolo seba aj neprajných ľudí, ktorý sa nestarajú len o svoje a môžu vás nahlásiť úradom miesto vás. Nezabudnite na túto povinnosť do 30 dní od začiatku prenajímania.

BONUS: Poraďte sa s nami

V prípade, že máte nejaké nejasnosti, alebo potrebujete poradiť vo veciach ohľadne realít neváhajte nás kontaktovať a radi vám poradíme zadarmo. >>Tu<<

Výhody spolupráce s nami pri PRENÁJME

1. Žiadne otravovanie od iných RK

2. Bonitnejší klienti

3. Profesionálne nafotenie

4. Šetrenie času

5. Máme databázy ľudí čo bývanie hľadajú

6. Menej neserióznych obhliadok

7. Profesionálne zmluvy namieru

8. Vaša nehnuteľnosť sa nedostane do ponuky inej RK bez vášho vedomia